História Nadácie SPP

• Nadácia SPP bola založená 19. novembra 2002 spoločnosťou Slovenský plynárenský priemysel, a.s. Táto spoločnosť vníma Nadáciu ako účinný nástroj na rozvoj občianskej spoločnosti a poskytuje pomoc ľuďom v ťažkých životných situáciách pomocou podpory rôznych projektov.
  • Zaujíma o aktívnych ľudí, ktorí majú schopnosti meniť realitu, v ktorej žijú, ale rovnako o ľudí, ktorí sú znevýhodnení a potrebujú našu pomoc. Činnosť Nadácie odráža snahu skvalitňovať firemnú kultúru a zodpovednosť spoločnosti.
  • Hlavnou víziou Nadácie je preto podpora, rozvoj a ochrana, kultúrnych a morálnych hodnôt na Slovensku. Taktiež dosahov ťažkých životných podmienok na ľudí prostredníctvom organizácií, ktoré presadzujú pozitívne dlhodobé a inovatívne zmeny.

NADÁCIA SPP ZÍSKALA CERTIFIKÁT TRANSPARENTNEJ NADÁCIE

Nadácia Orange, Nadácia Slovenskej sporiteľne, Nadácia SPP, Nadácia Tesco, Nadácia VÚB, Nadačný fond Slovenských elektrárni  a Nadačný fond Telekom získali certifikát za otvorený prístup k zverejňovaniu informácii o svojej činnosti v súlade s Kódexom transparentnej firemnej nadácie a nadačného fondu. Ten vytvorila Asociácia firemných nadácii s cieľom posilniť transparentnosť prostredia firemných nadácií a nadačných fondov.

Prvých sedem firemných nadácií a nadačných fondov sa ziskom certifikátu Transparentná firemná nadácia/nadačný fond zaradilo medzi lídrov v transparentnosti v prostredí tretieho sektora. Certifikáty udeľuje Asociácia firemných nadácií a nadačných fondov  (ASFIN) v spolupráci so spoločnosťou KPMG na Slovensku. Na podujatí Fórum firemnej filantropie ocenenia odovzdával Martin Bútora.

Cieľom Asociácie firemných nadácií a nadačných fondov je ďalej šíriť princípy transparentnosti, o Certifikát Transparentná firemná nadácia/nadačný fond sa budú môcť uchádzať aj subjekty, ktoré nie sú členom ASFIN.

O Asociácií firemných nadácií a nadačných fondov:

ASFIN je neformálnou platformou, ktorá vznikla v roku 2013 s cieľom prispievať k maximalizácii efektivity a transparentnosti pri dosahovaní verejnoprospešného účelu, kultivácii nadačného prostredia a podpore firemného darcovstva na Slovensku. Medzi zakladajúcich členov asociácie patrí osem významných firemných nadácií a nadačných fondov -  Nadácia Orange, Nadácia Slovenskej sporiteľne, Nadácia SPP, Nadácia Tesco, Nadácia VÚB, Nadačný fond Slovenských elektrární, Nadačný fond Telekom a Nadačný fond ZSE.

Nadácia SPP podporuje aktivity prioritne v týchto oblastiach:

• Rozvoj a podpora vzdelávania
  • Rozvoj a ochrana kultúrnych hodnôt
  • Podpora znevýhodnených skupín obyvateľstva
  • Ochrana zdravia
  • Podpora charitatívnych a filantropických aktivít
  • Regionálny a komunitný rozvoj

Víziu Nadácie napĺňame prostredníctvom poskytovania darov na:

• charitatívne a filantropické aktivity
  • zahraničné štipendiá a dlhodobé inovatívne projekty

Prijímateľmi podpory sú najmä:

• mimovládne organizácie
  • jednotlivci
  • samosprávy
  • školy, univerzity
  • ďalšie subjekty

Pre Nadáciu je dôležitá otvorenosť, transparentnosť a rovnosť šancí. Finančné prostriedky rozdeľujeme prostredníctvom grantov s jednoznačne a jasne definovanými podmienkami a prehľadným procesom hodnotenia.

Informácie o podporených projektoch sú verejne dostupné. O podpore projektov rozhoduje správna rada Nadácie na základe odporúčaní externých expertov z hodnotiacich komisií.

Víziou Nadácie je podpora, rozvoj a ochrana duchovných, kultúrnych a morálnych hodnôt na Slovensku a zmierňovanie dopadov ťažkých životných podmienok na ľudí prostredníctvom organizácií, ktoré presadzujú pozitívne dlhodobé a inovatívne zmeny v sociálnej oblasti.

Hodnoty Nadácie

Zástupcovia Nadácie sa snažia poskytnúť podporu všade tam, kde majú ľudia záujem riešiť problémy, rozvíjať nové postupy a riešenia s ohľadom na schopnosť prijímateľa daru zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť podporenej aktivity. Nadácia SPP rešpektuje tieto hodnoty:

• Tradícia
  • Nadácia SPP svojimi aktivitami prispieva k ochrane tradícií a kultúrnych a duchovných hodnôt.
  • Solidarita
  • Nadácia SPP svojimi aktivitami prejavuje solidaritu voči tým, ktorí o podporu žiadajú a vždy, keď je to možné, s ohľadom na pravidlá, priority a možnosti Nadácie, ich podporí.
  • Jedinečnosť
  • Nadácia SPP sa snaží byť citlivá voči potrebám rôznych skupín a jednotlivcov v spoločnosti. Život prináša rôzne problémy a výzvy. Nadácia ich priamo reflektuje a prispieva k ich riešeniu. Naša citlivosť na problémy a adresnosť podpory prináša jedinečné riešenia.

Správna rada

Predseda

• MUDr. Jozef Dolinský

Členovia

• JUDr. Marián Valko
  • Ing. Michal Ďurkovič
  • Ing. Štefan Šabík

Dozorná rada

Predseda

• Ing. Rudolf Slezák

Členovia

• Ing. Ján Szalay
  • Ing. Milan Hargaš

Správca Nadácie

• Mgr. Ondrej Šebesta

Životopisy

Etický kódex

Partner Nadácie SPP

Partnerom Nadácie SPP pri napĺňaní vízie a výkone aktivít je nezisková organizácia Centrum pre filantropiu (Cpf, n.o.), ktorá sa stala partnerom Nadácie na základe výberového konania v júni 2004.

Cpf, n.o., poskytuje Nadácii poradenstvo v oblasti výberu tém a priorít, pomáha účinne a prehľadne rozdeľovať podporu v rámci programov, administruje celý grantový proces, prezentuje aktivity Nadácie.
Z Centra pre filantropiu sa na aktivitách Nadácie podieľajú:

• RNDr. Beáta Gajdošechová - programová manažérka
  • Mgr. Lenka Rišková - programová asistentka

Pozrite si ukončené programy

Program Pridáme sa

Posledná možnosť uchádzať sa o podporu bola 10.12.2009. Celková suma určená na program už bola v plnej miere prerozdelená.

Prehľad podporených subjektov:

Program Viacúčelové ihriská

Spoločným záujmom Nadácie SPP a Úradu vlády SR bola výstavba ročne 50 viacúčelových športových ihrísk pre deti a mládež v obciach Slovenska.

V roku 2008 Nadácia SPP spolu s Úradom vlády SR podporila výstavbu 100 viacúčelových mini-ihrísk.